VU Kinderstad genomineerd

02 april, 2009 at 8:41 PM

VU Kinderstad is genomineerd voor diverse prijzen: de Architectuurprijs GevelTotaal 2008 en de Gouden Amsterdamse Architectuur Prijs.

VU Kinderstad is een twee verdiepingen tellende speel- en ontmoetingsplek voor zieke kinderen. Het is bovenop een bestaand gebouw van het VU medisch centrum te Amsterdam geplaatst. Wat vooral opvalt is de titanium gevelbekleding die totaal afwijkt van het metselwerk van de bestaande onderbouw. Naast de gevels is ook het enorme overstek afgewerkt met titanium. In totaal heeft Ridder 20.000 doosjes van drie soorten titanium in de gevel verwerkt: glanzend, mat en het voor het eerst in Europa toegepaste Crystal-titanium. De duizenden doosjes – met een oppervlak van ongeveer tien bij tien centimeter – zijn door twee personen met de hand gevouwen en vervolgens op dusdanige wijze op ingefreesde houten panelen bevestigd, dat geen paneel hetzelfde is. Deze toepassing – waarbij drie soorten titanium vlakjes onder verschillende hoeken op de gevel zijn geplaatst – is uniek in de wereld.

In 2003 schreef de BNA samen met het Ronald McDonald Kinderfonds een prijsvraag uit onder jonge architecten. Gezocht werd een ontwerp voor de nieuw te bouwen Ronald McDonald VU Kinderstad te Amsterdam. Sponge Architects won in maart 2004 de prijsvraag met het plan Er op uit, ontworpen in samenwerking met Rupali Gupta.

Tags: